Naam (verplicht)

Mailadres (verplicht)

Telefoonnummer

Het soort dier

Je bericht aan Praktijk Dierbewust


Contact

Praktijk Dierbewust
info@praktijkdierbewust.nl
06-54647250

Tijdens een consult kan ik niet opnemen. Spreek gerust een boodschap in, dan bel ik u spoedig terug.

Praktijk locaties

Bezoekadres
Meppelerweg 54
7963 RX Ruinen

Voor uw paard of pony kom ik bij u op locatie, reiskosten tot 20 km zijn meegenomen in de consultprijs. Buiten de 20 km kost € 0,25 per kilometer.

Bedrijfsinformatie

Adres:
Meppelerweg 54
7963 RX Ruinen

KVK nummer: 65276396
BTW nummer: NL 213075817.B01

Openingstijden

Op werkdagen telefonisch te bereiken tussen 9.00 uur -18.00uur.

Afspraken bij Het Hofje worden ingepland op woe- en vrijdagochtend.

 

Pismerrie alarm!

Pismerrie alarm!
April 17, 2016 Anna Kruithof
In Uncategorized
Praktijk Dierbewust opent de lente met pismerrie

Het is weer lente en dat betekent dat de merries weer hengstig worden. Sommige merries zijn vaak, lang of heftig hengstig. Tegenwoordig heten al deze merries ‘Pismerrie’. Mijn afstudeer scriptie voor de opleiding veterinaire natuurgeneeskunde ging over pismerries. Naast oorzaken als ontstekingen aan baarmoeder, tumoren aan eierstokken of een hormonale disbalans zijn er ook veel uitwendige oorzaken voor dit gedrag. Een vervelende buurman, een verhuizing of naar vreemd terrein gaan kunnen deze heftige gedragen veroorzaken. De conclusie van mijn afstudeer scriptie was dat, wanneer dit gedrag zich ook laat zien, stress de meest voorkomende veroorzaker van het pismerrie gedrag is.

Door langdurende stress, waarbij het hormoon cortisol wordt aangemaakt, kunnen andere processen in het lichaam van de merrie niet geregeld worden. De aanmaak van het hormoon progesteron komt niet opgang waardoor er veel oestrogeen, hengsitheidshormoon, aanwezig blijft. De merrie blijft dus hengstig. Naast dit effect op progesteron en oestrogeen heeft een aanhoudende aanmaak van cortisol veel meer vervelende gevolgen. Immers te lang leven met stress is niet goed!

Is uw paard vaak gestresst of heeft u zo’n pismerrie op stal staan en kunt u goed advies gebruiken?

Neem contact op!

Comment (1)

  1. Frouwke Krol 8 years ago

    Goede avond,
    Ben al maanden op zoek naar het antwoord waarom het paard van mijn dochter zo enorm extreem hengstig en blijft, We hebben haar nu een jaar, Ze is zeer sensibel maar ook erg braaf, zeker op vreemde terrein. Vorig jaar was ze ook wel steeds hengstig maar wel met een regelmatige cyclus. Maar nu dit voorjaar is thuis soms bijna niet te rijden. Als mijn dochter haar benen aanlegt om aan te draven piest ze er over, zwiept ze met haar staart en loopt dan wijdbeens. Ze is dan zeer strak in haar lijf en loperig en erg “pissig”. Maar ze peist niet altijd onder het rijden. Nu hebben wij 6 weken geleden een knikker laten plaatsen maar dat hielp niks. Zelfs met goede dosis regumate (15 mm) is ze blijft ze wekelijks hengstig. Ze heeft een goed en lief karakter ook al is ze hengstig. Hebben haar na laten kijken en behandeld met ART, maatschap Vos. Er is 2 keer een echo gemaakt van haar baarmoeder maar dat ziet er normaal uit. Dierenartsen weten het eigenlijk ook niet meer. Het is zo enorm leuk wedstrijd paard. Ik vind haar altijd erg onrustig in haar lichaam, veel spanning. Ik hoop dat je handvaten kunt geven. De merrie is nu 7 jaar en een nakomeling va Dark Roughe. Vriendelijke groet F. Krol

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Call Now Button