De temperatuur stijgt, de zon schijn, het is lente! Maar is er eigenlijk wel een winter geweest? Net niet werd 2015 ‘warmste winter ooit’ in de boeken opgenomen.
Net niet, want het scheelde niet veel ten opzichte van de winter van 2006-2007. Als je niet van winter houdt was dit je geluksjaar, maar wat betekent dit voor onze dieren?
Het voorjaar is een periode dat we onze dieren weer gaan ontwormen en middelen geven tegen vlooien. Warmte is voor deze ongewenste gasten het teken dat de voortplanting weer kan beginnen, warm en vochtig weer is ideaal voor ongedierte. Door de zachte winter zijn wormen en vlooien eigenlijk niet in rust gegaan waardoor de cyclus gewoon is door gegaan. Dit betekent dat er een hele grote populatie ongedierte is na de winter. Geen rede voor paniek! Een wormbesmetting is natuurlijk heel vervelend maar het feit dat er veel wormen zijn op het moment hoeft niet te betekenen dat we onze dieren moeten volstoppen met ontwormingsmiddelen. Een ontlastingsonderzoek kan uitwijzen of je dier werkelijk besmet is en of hij een middel nodig heeft om van deze ongewenste gasten af te komen. Door regelmatig ontlastingsonderzoek te laten uitvoeren kun je de hoeveelheid ontwormingsmiddelen die je je dier geeft enorm verkleinen, wat weer goed is voor de gezondheid van je dier! Ontwormingsmiddelen gaan via de darmen van het dier, hier zitten de meeste wormen. Omdat veel ontwormingsmiddelen uit chemische stoffen bestaan kunnen de darmen hierdoor overgevoelig raken met diarree als mogelijk gevolg.
Ook de bestrijding van vlooien kunnen we voor onszelf en ons dier veel vriendelijker maken. Er zijn tal van natuurlijke vlooienmiddelen verkrijgbaar. En er bestaat ook nog zoiets als een vlooienkammetje, ouderwets misschien maar zeker functioneel en tijdens het kammen werk je gelijk aan een betere band met je huisdier!
Vlooienmiddelen bevatten een actieve werkzame stof die de vlo verlamd en hem als het ware laat stikken. Dit middel komt ook op de huid van onze dieren. Gevoelige dieren kunnen nare klachten krijgen van de vlooienbehandeling zoals huidproblemen, haaruitval of jeuk. Maar ook minder voor de hand liggende problemen zoals diarree of braken.