Naam (verplicht)

Mailadres (verplicht)

Telefoonnummer

Het soort dier

Je bericht aan Praktijk Dierbewust


Contact

Praktijk Dierbewust
info@praktijkdierbewust.nl
06-54647250

Tijdens een consult kan ik niet opnemen. Spreek gerust een boodschap in, dan bel ik u spoedig terug.

Praktijk locaties

Bezoekadres
Meppelerweg 54
7963 RX Ruinen

Voor uw paard of pony kom ik bij u op locatie, reiskosten tot 20 km zijn meegenomen in de consultprijs. Buiten de 20 km kost € 0,25 per kilometer.

Bedrijfsinformatie

Adres:
Meppelerweg 54
7963 RX Ruinen

KVK nummer: 65276396
BTW nummer: NL 213075817.B01

Openingstijden

Op werkdagen telefonisch te bereiken tussen 9.00 uur -18.00uur.

Afspraken bij Het Hofje worden ingepland op woe- en vrijdagochtend.

 

Herfstkwaaltjes bij paarden

Herfstkwaaltjes bij paarden
November 8, 2016 Anna Kruithof
In Uncategorized

Hoewel de zomer alweer lang geleden lijkt is het toch nog maar twee maanden geleden dat sommige delen van Nederland in een hitte golf zaten. Nu, met regen, hagel, wind en temperaturen onder nul kan ik me daar geen voorstelling meer van maken. Met een kop thee lekker warm bij de kachel heeft de herfst ineens snel zijn intrede gedaan.

De herfst is natuurlijk prachtig met alle gevallen bladeren variërend in de kleuren goud naar donker rood maar deze periode van nattigheid, kou en storm brengt ook veel vervelende kwaaltjes met zich mee bij onze paarden.

Een van de bekendste herfstkwaaltjes is mok. Dikke korsten in de kootholtes of hoger op het pijpbeen. Rode, schrale huid, vocht in de benen en handen in het haar hoe je deze aandoening weg krijgt. Er zijn veel middelen op de markt om mok te bestrijden, deze middelen werken voornamelijk van buitenaf. Mok is in veel gevallen een weerstand gerelateerde aandoening. Door de rui daalt de weerstand omdat het loslaten van haren en het aanmaken van een nieuwe vacht veel energie kost. Door deze weerstandsdip krijgen bacteriën de kans om binnen te dringen en hun vervelende uitwerking mee te nemen. Belangrijk is dus om de weerstand te ondersteunen. Dit kan met kruiden of met aromatherapie. Naast de weerstand te ondersteunen is het verstandig om het lichaam te reinigen. Afvalstoffen van de afgelopen zomer, zowel lichaamseigen als lichaamsvreemde stoffen, vertragen het lichaam en dus ook het herstel. Ook voor een reinigingskuur zijn er verschillende mogelijkheden, de keuze hangt af van het paard. Om de huid te ondersteunen kunnen er de uitwendige producten gebruikt worden, mijn voorkeur gaat uit naar producten met natuurlijke ingrediënten en essentiële oliën.

Naast mok is er nog zo’n vervelend herfstkwaaltje aan de benen: rotstraal! Een kwaaltje dat herkenbaar is door een vreselijke penetrante lucht die van de hoeven afkomt, zeker goed merkbaar tijdens het hoevenkrabben. Rotstraal ontstaat vaak doordat het paard lange tijd op een natte ondergrond staat. Door het vocht wordt de straal zacht en dit is een heerlijke ondergrond voor bacteriën. Het belangrijkste bij rotstraal is dus de bodem van de stal of paddock zo droog mogelijk te houden. De straal ondersteunen met etherische olie, die bacteriën doodt of op afstand houdt. En door natuurlijke middelen in te zetten die de straal weer droog maakt, mijn favoriete middel bij zachte stralen en rotstaal is groene leempasta! De groene leempasta onttrekt vocht en vuiligheid aan de straal waardoor deze weer droog kan worden.

Net als mensen kunnen paarden in de herfst verkouden worden. Vocht, kou en tocht zijn ideale omstandigheden om een loopneus te krijgen. Deze verkoudheden hebben ook weer veel te maken met de weerstand. Ee paarden met een goede weerstand hebben veel minder snel last van een snotneus dan paarden met een verminderde weerstand. Net als bij mok kan de weerstand ondersteund worden met natuurlijke middelen maar ook het ruwvoer moet van goede kwaliteit zijn om de weerstand op peil te houden, zeker ingeval van luchtwegklachten moeten er geen schimmels of stof in het ruwvoer zitten. Stof en schimmels verergeren de klachten op den duur omdat de luchtwegen constant geprikkeld en geïrriteerd worden. Voeding is een belangrijke basis voor een gezond paard. De luchtwegen kunnen ook met natuurlijke middelen ondersteund worden zoals aromatherapie vernevelen over het ruwvoer of in de stal, een stoombadje met kruiden of wat extra kruiden door de voeding.

Wil je meer weten over de herfstkwaaltjes, de weerstand of een gezonde (voedings)basis?

Neem dan contact op!

Comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Call Now Button